iRačun (Integralni račun)

 

iRačun (integralni račun) je poenoten račun za vse storitve, ki jih uporablja gospodinjstvo: voda, elektrika, plin, toplota, odvoz smeti, mobilna in stacionarna telefonija, RTV naročnina, naročnine na časopise, vrtec ipd.

Posamezno gospodinjstvo lahko tako prejme en sam račun za več različnih storitev, še vedno pa ohrani preglednost nad opravljenimi storitvami s priloženo specifikacijo.

Prednosti uporabe rešitve iRačun

iRačun za občine

Občine, stanovanjske ali druge vrste skupnosti izdajajo različne račune za svoje uporabnike. Zbiranje in preverjanje podatkov ter priprava računov je zahtevno delo. Tudi tiskanje posameznih računov je nezanemarljiv strošek. S sistemom »iRačun« občina, stanovanjska skupnost, upravnik ali druga podobna organizacija prihrani pri tiskanju, poštnih storitvah in postopkih izterjave.


iRačun za končne uporabnike

Gospodinjstva mesečno prejemajo več položnic za energetske in komunalne  storitve, ki lahko prispejo različen čas v mesecu. Enoten račun bo omogočal tako cenovne kot tudi časovne prihranke pri plačevanju položnic. Izdatki gospodinjstev za plačilo položnic se bodo na letni ravni občutno zmanjšali, ob enem pa bo uporabniški vmesnik za kupce zagotavljal večjo preglednost preteklih in trenutnih plačilnih obveznosti.


iRačun za dobavitelje

Na vsakem trgu obstajajo ponudniki energije, vode in ostalih komunalnih storitev, ki so navadno ločeni in vsak posebej zaračunava svoje storitve gospodinjstvom. Vsak dobavitelj zato potrebuje finančni oddelek, ki skrbi za izdajo računov, izterjavo in poravnave. S sistemom »iRačun« bodo dobavitelji prihranili pri tiskanju, poštnih storitvah in postopkih izterjave.


Platforma za izdelavo iRačuna

je spoj tehnološke in poslovne inovacije, saj predstavlja prvo celovito digitalno infrastrukturo, ki povezuje ponudnike energentov, vode in komunalnih storitev pri obračunavajo njihovih storitev.

 • Poenotenje obračunskih sistemov različnih ponudnikov za izdajo enotnega računa

  trenutno gospodinjstva prejemajo več računov za vodo, komunalne storitve in porabo različnih energentov. iRačun bo omogočil združitev teh stroškov v eno položnico.

 • Poenotenje kreditne kontrole za različna podjetja

  trenutno vsako podjetje izvaja izterjavo ločeno. Večinoma so neplačniki ene in iste osebe in z združitvijo izterjave so mogoči tako časovni kot tudi denarni prihranki za podjetja in rednejši denarni tok.

 • Uporaba smiselnih principov umetne inteligence (AI)

  sistem temelji na umetni inteligenci, ki se vse bolj uveljavlja v računovodstvu. Avtomatski zajem podatkov omogoča velike časovne prihranke, medtem ko avtomatizirano generiranje računov izloči možnost človeških napak.

 • Uporaba HPC (»high performance computing«)

  uporaba “superračunalnikov”, ki omogočajo večjo učinkovitost delovanja pri obdelavi podatkov.

Standard za izmenjevanje podatkov

(poenotenje različnih obračunskih in tehnoloških platform) sistemi dobaviteljev se večinoma razlikujejo, zato platforma omogoča zajem podatkov v bazo podatkov iz različnih platform naročnikov.


Kibernetska varnost

podatki, ki se prenašajo v skupno bazo so osebni podatki, zato je potrebno poskrbeti za ustrezno zaščito teh podatkov.


Skladnost z zakonodajo

ciljni trgi so precej omejeni z zakoni. Potrebno je poskrbeti za izdajo računa, ki je znotraj regulative vseh sodelujočih dejavnosti.


Skladnost z GDPR

poskrbljeno je za varnost osebnih podatkov.


Partnerja pri razvoju rešitve

Projekt sofinancira RS in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (www.eu-skladi.si)

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE

  Prijava na novice

  Ne zamudite takojšnih informacij glede novih izobraževanj, zakonov, tehnologij, opozoril…